Seminer:
YAZGI, ÖZGÜRLÜK VE KEHANET
STOA FELSEFESİ VE ASTROLOJİ
12 Haziran 2004, Cumartesi
Saat 13:30 – 17:30,
Yer:Doğuş Üniversitesi, Fikri Günem Salonu, Acıbadem Kampüsü
“İnsan yaşamının süresi bir nokta; madde, durmaksızın bir akış; duyumlama, karanlık bir fenomen; bedenin parçalarının birlikteliği, yıkılabilir bir kitle; ruh, bir çevrinti; baht bir bilmece; şeref yargısız bir şey. Toptan söylemek gerekirse, bedende her şey, akan bir ırmak; ruhta da düş ve esrikliktir; yaşam bir savaştır, yolcunun molasıdır; ölümden sonraki ün, unutuştur. Öyleyse bize kim yol gösterecek ? Yalnız ve yalnız tek bir şey, felsefe.”
Marcus Aurelius (121-180) Stoacı filozof, Roma İmparatoru
Marcus-Aurelius Epiktetos
Stoa felsefesi antik Yunan kültürünün belli başlı düşünce okullarından birisidir ve I.Ö. 4. yüzyılda Aristoteles’in çağdaşı olan bu filozoflar Attika yarımadasına dışarıdan gelmiş yabancılardı. Bu ekol bir köleden imparatora kadar savunucular bulmuştur. Stoacı filozof bilge kişinin akla uygun olarak doğayla uyumlu yaşadığını söyler. Felsefe doğaya uygun, yani Tanrı’nın istencine uygun, akla uygun yaşamakla, düşünce ve eylemlerimize birlik verdiğimiz bilgidir.
R. Hakan Kırkoğlu bu seminerde Stoa Felsefesinin temel ilkeleri ile Astroloji arasındaki bağları ortaya koyuyor. Stoa felsefesinin özellikle Epikürosçular (hazcılar ve atomcular) karşısındaki konumu bize yazgı ve özgürlük arasında, Astroloji’nin orta yerinde, nerelere bakabileceğimizi anlatıyor.
Bu seminer sonunda ayrı bir tartışma bölümü yapılacak.
“Kendini sakın ve dayan”, “Anekhou kai apekhou”
Epictetos (50-130) Stoacı filozof, Roma’da köle
Katılım için adınızı ve soyadınızı e-postayı tıklayarak göndermeniz yeterlidir.
Seminere katılım Astrobil üyeleri için 30 mn TL, diğer katılımcılar için 40 mn TL’dir.